Powered By Blogger

sâmbătă, 9 februarie 2013

Aspat și Enisala sau Mister...Singurătate...Tăcere


Cu imaginea Troiei şi a Histriei în minte merg mai departe în călătoria mea printre amintiri către alte destinaţii mai mult sau mai puţin cunoscute...Aspat şi Enisala... sau paşi pierduţi şi trasee pierdute sub soarele torid al verii.

Cele două cetăţi medievale - Çifit Kale (Castelul Aspat) şi Yeni Sale (cetatea Enisala) – mi-au creat senzaţia unui echivalent sudic organic, reinterpretat şi cam excentric al grădinilor romantice englezeşti.

Sunt unite de un destin oarecum comun acela de cetăţi genoveze construite de bizantini pe un fundament mult mai vechi care se pierde misterios în negura timpurilor istorice. Cu rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat au fost utilizate ca sisteme de apărare şi de către Imperiul Otoman până la consumarea lor funcţională pentru ca ulterior să fie părăsite. Acum ambele sunt ajunse în ruină.

Zidurile lor se înalţă organic, semeţe şi misterioase, din formaţiunile care domină întinderile de apă din jur. Peisajele care ţi se dezvăluie sunt uimitor de frumoase şi aproape că îţi taie răsuflarea, reducându-te la tăcere, o combinaţie extraordinară de uscat şi apă - golful Aspat şi lacul Razim, un fost golf al Mării Negre colmatat cu nisip de trecerea timpului.

Mister...

Pentru a amplifica misterul locului în care te afli depre Çifit Kale se spune că ar fi fost adăpost pentru piraţi şi că aici există un izvor a cărui apă nu îşi pierde niciodată calităţile şi gustul chiar dacă apa este ţinută în pahar mai mult de un an. În plus masivul stâncos pe care se află cetatea ascunde o grotă cu galerii ce, se pare, făceau legătura între diversele paliere ale cetăţii.

Nici Enisala nu se lasă mai prejos pentru că şi aici există o legendă legată de grota numită „Gaura Zmeului” sau „Groapa Zânei” cu galerii ce te conduc, se pare, până sub cetate. Iar în grotă există şi un mic izvor care se prelinge firav pe pereţii stâncoşi ai acesteia ca nişte şiroaie de lacrimi ale zânei răpită de zmeu şi ţinută prizonieră.

Singurătate...

Le mai uneşte ceva, dorinţa de a nu fii singure. Oamenii îndrăgostiți de ele încearcă să le revitalizeze şi să le ofere şi alt rost decât cel turistic exclusiv. La Enisala se organizează anual un festival istoric, iar cetatea Aspat este gazda unui atelier de sculptură în aer liber care se doreşte a fii transformat într-un muzeu permanent în aer liber şi un centru de artă contemporană.

Tăcere....

După ce va fi trecut agitația turistică peste cele două se lasă iar tăcerea apăsătoare. Gândul îmi zboară înapoi la intrările în cele două grote, uși deschise spre lumi necunoscute care poartă povestea adevărată a celor două cetăți tăcute.

Suntem mai puternici decât credem!

Daniela Dumitrescu
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu